Om å gjøre det kjedelige gøy

helt enkelt ukategoriserte tanker Jul 15, 2021

Akkurat landet hjemme i sofakroken etter kjærestetur i Bergen <3 Nydelig by delt med nydelig selskap. Siden jeg ikke er på sosiale medier lenger har jeg hatt masse tid til å lese og tenke på veien. Det liker jeg!

Jeg er midt i en bok (eller 2 egentlig), de handler begge om ala det samme. Å gjøre livet litt enklere og gøyere. Essentialism & Effortless av Greg McKeown. Greg skriver om evnen til å fokusere på det som essensielt og deler mange teknikker for å forenkle både måten en tenker på og gjør ting på.

Alt handler om å oppleve mer av følelsen av å være i flyt i hverdagens oppgaver og et av tipsene et et jeg allerede til en viss grad gjør allerede, men som jeg absolutt vil ta med meg over i andre områder også.

Det å gjøre kjedelige oppgaver gøy! 

En av oppgavene vi alle har og som de fleste av oss til tider kan synes er et ork er matlaging og oppvask/ rydding. Det er noe vi bare må gjøre, daglig. Spørsmålet blir da, hvordan kan vi gjøre det gøy?

Jeg lærte egentlig dette av min minste for et par år siden, men Greg satte ord på det i boken sin på en slik måte at jeg forsto det bedre. Du skjønner min lille, da 10 åring tok i bruk teknikken da jeg ba han tømme oppvaskmaskinen. Han hentet frem det gøyeste han visste, hoverboardet sitt og stod på det mens han tømte maskinen. Utrolig upraktisk spør du meg og jeg kunne ikke for mitt bare sinn forstå hvorfor han ville bruke lang tid og knote rundt på det brettet, isteden for å bare få det gjort i full fart. Ble egentlig litt irritert på hele opplegget. 

Men nå skjønner jeg jo, han gjorde oppgaven lystbetont! Stokosa seg der ute, kjørte rund om i kjøkkenet og plasserte kommene sånn ca der de hører hjemme. Egentlig veldig smart!

Om du ikke  vet hva hoverborad er så er det en slik: (som egentlig hører til ute.. meeeen...)

Kluet er altså er å lage deg en liste over ting du liker å gjøre eller som gir deg glede og se om de kan kombineres med oppvask. Min liste ble slik:

 •  Lytte til podcast
 • Lytte til musikk/ danse
 • Lage artige DIY
 • Skravle
 • Lære noe nytt
 • Diffuse oljer
 • Bade
 • Meditere
 • Drikke te

Med å kombinere oppvask med en god podcast, se en inspirerende video, skravle med noen i nærheten, og/ eller diffuse noen gode oljer, har oppvasken blitt noe jeg synes her helt ok og av og til noe jeg ser frem til å gjøre. Rosa oppvaskhansker er heller ikke å kimse av og gjør faktisk en stor forskjell i oppvaskhverdagen 🤪

Det å lage gøye DIY duppeditter er en annen ting som inspirerer meg både til oppvask og andre vasker. For eksempel oppvaskmaskintabletter i ugleform eller kjøkkenskrubb som lukter deilig appelsin kan fort få opp motivasjonen. Se etter oppskrifter i Essensielle oljer kategorien her på bloggen.

Det er belønning som er kluet her. Som regel blir vi belønnet for noe vi gjør, etter vi har gjort det. Etter oppvasken blir vi belønnet med et ryddig kjøkken. Belønningen er ganske umiddelbar her, den kommer med en gang vi er ferdig, men likevel fungerer det knall å bli belønnet underveis med noe jeg liker å gjøre.

Greg foreslår å bringe belønning inn underveis i andre oppgaver også, som for eksempel trening. Når du trener kommer ofte belønningen senere, etter måneder/ år vil du se de store resultatene. Det kan da være vanskelig å holde motivasjonen oppe underveis. 

Jeg trener fast en gang i uken sammen med min PT også skal jeg gjøre en egentrening, men det er bare å stikke fingeren i jorda. Jeg jukser stort, skipper den like ofte som jeg gjør den 😇 PT treningen går som smurt og er supergøy, da får jeg skravle samtidig, mens egentreningen er litt mer tungrodd og kjedelig synes jeg... Dette får bli neste område jeg skal innføre belønning underveis på og se om det blir en ting til jeg gleder meg til å gjøre. Jeg er ganske lett å lure, så tror det blir å gå som smurt 😂 Tror løsningen må bli å finne en superinteressant podcast eller lydbok jeg kun får lov å lytte til mens jeg trener. 

Deler noen podcastforslag med deg om du også er en som deler ala samme interesser som meg, bare til inspirasjon:

 • Power Ladies
 • The essentials
 • Simplified
 • The Life Coach School
 • Hol:Fit talks
 • The ultimate health podcast
 • Deep Questions with Cal Newport
 • The Marie Forleo Podcast
 • DayLuna

Har du gode podcastforslag, del dem gjerne med meg! (Send på e-brev til [email protected]) Og du; har du lyst å bli brevvenn? ------> KLIKK HER.

E - brevene du gleder deg til!

Gjør innboksen din til et trivelig sted 😘

Jeg vil ha sånne e-brev!