DIY klesvask - pulver + hjemmelaget såpe

essensielle oljer Apr 25, 2019

Av alle vaskemidlene og oppskriftene jeg har delt, er det klesvaskemidlet som de fleste synes har vært den største bøygen. Den flytende klesvasken, blir av en eller annen ukjent grunn veldig tykt hos noen. Mistenker at det har noe med hardheten på vannet å gjøre. Men vet ikke sikkert. 

Gleden ble stor da jeg kom over dette, superenkle klesvaske pulveret. Største bøygen her er å få tak i såpeflak og det får du her: Beeorganic (problem løst!)

Her får du oppskriften, og videre oppskriften på hjemmelaget kokossåpe, om du vil være litt ekstra avansert. Jeg har lagd den og synes det var kjempegøy. Trodde det var vanskelig å lage såpe og følte på skikkelig mestringsfølelse når jeg fikk det til.

Klesvask i pulverform

1 dl del raspet kokossåpe eller såpeflak

1 dl krystallsoda

1 dl natron

Oljer etter eget ønske. Bland alt sammen og oppbevar på tett glass. Doser en god ss til hver vask.

Favoritt oljeblandinger:

7 dråper lavendel og 7 dråper eucalyptus

14 dråper lemongrass til tøy som lukter

7 dråper vill appelsin og 7 dråper spearmint

Naturlig tøymykner

Tøymykner er en av de vaskeremediene vi har hjemme som inneholder en drøss med skadelige kjemikalier. Det fins en naturlig løsning som er mye bedre. Eddik. Ingen fare, det kommer ikke til å lukte eddik av klærne dine!

Ta en klunk eddik i kammeret for skyllemiddel når du vasker klær, tilsett gjerne noen dråper dōTERRA essensielle oljer også. Lavendel til sengetøy er deilig og lemongrass til håndklær og treningstøy er friskt.

Du kan også lage tørkeballer og ha i tørketrommelen, der er superfine og du finner dem her: https://www.susannbakken.no/blog/diy-torkeballer

Hjemmelaget kokossåpe

Oppskrift

500 g delfiafett

150 g vann

73 g kaustisk soda

 

Du trenger:

Siden kaustisk soda er etsende og skaper kraftig varme når det blandes med vann, trenger du en beholder i glass eller metall. Jeg har viet en av mine gamle kjeler til såpekoking. Ikke bruk aliminium. Du trenger også noe å røre med som ikke er av tre eller aliminium. Og tilslutt, gode hansker, gjerne briller, en stavmikser og ei god kjøkkenvekt.

Slik gjør du:

Klargjør ei form, jeg brukte en brødform, men du kan også bruke silikon. (Formen er ikke så nøye når du likevel skal raspe den opp.) Tips; melkekartong fungerer også.

Hell vannet i en glassbeholder som tåler varme, vær nøye når du måler opp kaustisk soda og hell forsiktig i vannet. Det er viktig at du heller soda i vann og ikke omvendt!

Ta det rolig i prosesessen og gjør det utendørs, du vil ikke puste inn dampen.

Smelt kokosfettet i en kjele i rustfritt stål. Når du skal blande fett og blandingen av vann og kaustisk soda er det viktig at de har samme temperatur. Mål med termometer eller la de begge kjøle seg ned før du blander. 

Miks dem sammen med en stavmikser og hell i formen. La dem stivne der i et døgn, i romtemperatur. Rasp opp og vipps du har egenprodusert såpe.

Jeg må si jeg synes det var stor stas å lage egen såpe, du kan jo lage den i alle mulige varianter med deilige planteoljer og tilsette eteriske oljer til lukt. Mulig det må bli årets julegaveprosjekt.

 

Bli e-brevvenn 

Bli med i vårt inspirerende e - brev fellesskap. Jeg sender deg e - brev når jeg poster nye bloggposter, har inspirasjon å dele, har lagd et nytt kurs eller det dukker opp noe annet snacks som er verdt å dele.

Jaaaa, send meg brev