Hvordan bruke essensielle oljer?

essensielle oljer Sep 02, 2017

Tradisjonelt har visse metoder for å bruke essensielle oljer blitt foretrukket eller brukt utelukkende. Men siden forskningen rundt essensielle oljer fortsetter og vi har fått mer kunnskap, har vi nå en større forståelse av bruksmetoder. Alle metodene under her, er trygge når de brukes riktig. En eller flere metoder kan brukes for å oppnå et bredt spekter av emosjonelle og fysiske fordeler. Oljene kan brukes en av gangen eller i blandinger på disse ulike måtene;


Aromatisk

Luktsansen er et verktøy som kan fremkalle kraftige fysiologiske, mentale og følelsesmessige responser. Essensielle oljer absorberes raskt av luktreseptorene, som har en direkte kobling til det limbiske systemet ved hjelp av en olfaktorisk nerve. Det limbiske systemet er en del av hjernen som støtter en rekke funksjoner, inkludert lukt, følelser, oppførsel og minne.  Av denne grunn har essensielle oljer en spesielt kraftig effekt via aromatisk applikasjon.

 
Noen essensielle oljer har oppløftende eller forfriskende effekter, mens andre er mer beroligende. Diffusjon er en av de enkleste metodene for å bruke essensielle oljer aromatisk. Diffusere som bruker kald luft eller kaldt vann er ideelle. Bruk av essensielle oljer krever imidlertid ingen spesielle diffuserende enheter.

 
Du kan oppnå de samme helsemessige fordelene ved å ganske enkelt plassere noen dråper essensiell olje i håndflaten din, hold hånden som en kopp rundt nesen mens du puster dypt.

 
Noen andre fine måter du kan bruke oljer aromatisk på er:

 • Påfør olje på en bomullsball og legg i luftventilene på bilen din.
 • Bland oljer i en sprayflaske med vann og spray over møbler, tepper eller sengetøy.
 • Tilsett olje til klesvasken din eller tørketrommelen
 • Bruk i rengjøringsmidler til å vaske overflater med.

Utvendig - På huden

Å smøre oljer på huden er en meget effektiv metode for å anvende essensielle oljer. Fordi essensielle oljer har lav molekyl vekt og er lipid løselige (fettløselige), trenger de lett inn i huden. Når de er absorbert, forblir de i det påførte området og gir en lokal effekt.


Selv om essensielle oljer lett absorberes, er det mange måter å øke absorpsjonen på. Ved å massere lett på området, vil blodstrømmen øke, noe som igjen forbedrer fordelingen gjennom hele kroppen. Bruk av en bærerolje kan også øke absorpsjonen, spesielt i hud som er tørr eller flakket, da det bidrar til å fukte huden og senke fordampningen av oljen.

 
For å redusere sannsynligheten for å utvikle hudfølsomhet, spesielt på ung eller sensitiv hud, anbefales det å bruke en bærerolje (som fraksjonert kokosnøttolje) for å fortynne potente oljer, dette gjelder også når man prøver en olje for første gang. Anbefalt fortynningsforhold er vanligvis en dråpe essensiell olje til tre dråper bærerolje.

Jeg anbefaler å tynne oljer som hovedregel!

 
Det er alltid tilrådelig å bruke flere små doser gjennom dagen i stedet for en enkelt stor dose. Begynn med lavest mulig dose (1-2 dråper). En dose kan gjentas hver 4-6 timer etter behov. Fordi hver person er unik, vil dosen variere for person basert på størrelse, alder og generell helsestatus.


Fordelaktige områder du kan bruke essensielle oljer på;

 • Nakke
 • Panne og tinninger
 • Bryst og mage
 • Armer, ben, under føttene

Andre effektive metoder for å bruke oljer utvortes:

 •  Tilsett et par dråper olje til et varmt bad.
 • Ha oljen i epsonsalt eller i kokosnøttolje først. Så unngår du å få konsentrert olje på huden. (Olje blander seg ikke med vann.)
 • Lag et varmt eller kaldt kompress ved å bløtlegge et håndkle eller en klut i vann, dryppe på  essensielle oljer, og legg deretter kompresset på det ønskede området.
 • Ha olje i en lotion eller fuktighetskrem, og bruk deretter på huden.

Følsomme områder som skal unngås:

 • Noen områder i ansiktet, for eksempel huden rundt øynene.
 • Øyne og indre ører.
 • Brutt, skadet eller på annen måte skadet hud.

 

Internt - Spise oljene

Enkelte essensielle oljer har en rik kulinarisk historie og kan brukes som kosttilskudd som har en rekke helsefremmende effekter. Når du drysser kanel på havregryn, nipper ti et krus peppermynte-te, eller tilsetter ferske basilikumblader til spagetti, bruker du faktisk noen flyktige, aromatiske essensielle oljeforbindelser.

 
Essensielle olje bidrar til mange helsemessige fordeler, samt smak og lukt til mat. Når de er i konsentrert form, kan essensielle oljer brukes som kosttilskudd for mer målrettede og sterke helsemessige fordeler. Intern bruk er en svært sikker og effektiv metode å bruke oljer på, på grunn av de sofistikerte fysiologiske prosessene i kroppene våre.

 
Når det tas inn, kommer essensielle oljer direkte inn i blodstrømmen via mage-tarmkanalen, der de transporteres gjennom resten av kroppen. Essensielle oljer er lipid løselige( fettløselige), slik at de lett kan transporteres til alle kroppens organer, inkludert hjernen. Som alle ting vi bruker, metaboliseres essensielle oljer av leveren og andre organer og blir deretter utskilt.

 
Sammensetningen av essensielle oljer er svært kompleks. Hver bestanddel har et unikt sett biokjemiske egenskaper som reagerer med celler og organer på forskjellige måter. Selv om disse virkningsmekanismer ikke er fullstendig forstått, har de positive resultatene blitt demonstrert. Imidlertid er kroppen bare utrustet for å håndtere passende doser av essensielle oljer.

 
Riktig dosering i henhold til anbefalinger på flaskene, og andre faglige retningslinjer bør følges nøye for å unngå forgiftning.

 
Effektive metoder for bruke oljer internt

 • Bruk oljer i oppskrifter til matlaging eller baking for å erstatte friske eller tørrede urter og krydder
 • Husk at essensielle oljer er mye sterkere enn tørkede eller friske urter og krydder, så start med en svært liten mengde.
 • For mer potente oljer kan det være bedre å administrere dem med tannpirkere (dyp enden av en ren tannpirker inn i oljen og tilsett deretter til maten) i stedet for dråper.
 • Ha essensielle oljer i vann, smoothies, melk, te eller andre drikker.
 • Ta essensielle oljer internt i en veggie kapsel, eller ha en liten dråpe eplemos eller yoghurt.

Denne teksten er direkte oversatt fra DoTERRA sin nettside, alle mine kommentarer er skrevet i kursiv. Orginalen finner du her;

https://www.doterra.com/US/en/using-essential-oils

Her er en fin oversikt over hvilke doser olje som er anbefalte;

https://www.doterra.com/US/en/blog/science-safety-physiology-recommended-ideal-amounts

- Klem Susann

 

Minikurs i naturlig livsstil & essensielle oljer

Klikk på knappen og lær 4 kule ting om oljer, naturlig vs moderne livsstil og 3 smarte (og trygge) måter å bruke oljer på.

Jepp jeg vil lære!