susann bakken

hjem om tilbud kontakt minikurs i naturlig livsstil Logg inn

Inneluft - grønne planter - diffuser & romspray

diy naturlig livsstil Sep 05, 2019

Dagene blir kortere, kaldere og mørkere, i allefall her opp i Lofoten. Vi går inn i en tid da vi tilbringer mer tid inne, enn ute og da er det fint å gjøre noen små grep for at inneluften skal bli litt bedre.

Inneluften vår er betydelig mer forurenset enn uteluften (1), forurensing fra møbler, vaskemidler, støv og oppussing er verstingene. Hvis vi ser bort fra tobakksrøyk da. For en stund siden var luftfriskere og duftlys i vinden, men jeg håper for all del at de er blåst bort nå. Det er noe av det mest giftige du kan tilføre inneluften din. (2)

Jeg vil gi deg noen tips som kan være nyttige for å gjøre innetiden nå i høst og vinter litt bedre og friskere.

Grønne planter

Nå kan ikke jeg rope høyest om grønne fingre, det er helt sikkert, men takket være ei god venninne, overlever plantene mine fint. Kunsten er å be om hjelp til det du ikke er så god på selv. Jeg må jo innrømme at det er koselig med planter som ser fine ut, så jeg har valgt meg noen lettstelte, som tåler tørke til neste kaffebesøk.

Tips; Lag små oaser med planter, det er så fint også er det lettere å vanne dem.

Grønne planter kan hjelpe godt på et tørt inneklima, som vi ofte har i husene våre. Særlig nye hus er veldig tette. Plantene produserer oksygen og vi mennesker er storforbrukere av oksygen. Ca 300 kg oksygen i forbruker en person i løpet av et år!

Enkelte planter kan rense inneluften for flyktige organiske gasser som formaldehyd og benzen. (3)

Det sies også at planter reduserer stress, motvirker tretthet og øker kreativiteten. Også er de jo fine å se på når man får de til å trives.

Fine planter som renser luften;

  • Svigemors tunge
  • Fredslilje
  • Bregne (Jeg har skaffet meg en, og den må vannes ofte, just warning you 🤭) Vi får se hvor lenge den overlever...

Du finner flere her; http://www.skarpihagen.no/2017/01/gronne-planter-luftrenser-inneklima/

Diffuser

Diffuseren er min favoritt gjenstand, den renser luften men setter også stemningen. 

Sitrus oljer er helt supre for å rense luften, Lemon, Wild orange, Lime, Bergamot og Tangerine er nydelige forslag. Blander du dem sammen med en mint olje renser de luften, lager god stemning og åpner opp luftveiene. Så kan du puste inn mer av den gode luften plantene dine produserer til deg.

Også må jeg nevne On guard som er helt fantastisk for å holde luften fri for miljøtrusler. Veldig fin å ha i diffuseren nå på høsten, da ungene har begynt på skolen og tar med seg både det ene og andre hjem. Også lukter den himmelsk da😍

Diffuserblandinger for frisk inneluft

Citrus cleaner

  • 4 dråper lime
  • 2 dråper lemon
  • 1 dråpe spearmint

Clean & fresh

  • 3 dråper eucalyptus
  • 3 dråper wild orange
  • 3 dråper lime

Clean air

Romspray for de skikkelige funky luktene 

En enkel måte å friske opp luften, fjerne lukt fra matlaging og på badet er å lage en romspray. Enkelt!

Jeg liker å ha denne stående på badet, for å spraye rundt når det trengs, men også om jeg koker på kjøkkenet og det blir mye lukt. For eksempel når jeg steker løk, eller når vaffel lukten blir for mye. (Har en liten som er fryktelig glad i vafler, så kan bli litt mye i svingene)

Oppskrift

Fyll en flaske med kokt og avkjølt vann

20 dråper av hver; dōTERRA lime, wild orange & spearmint.

Spray der det trengs.

Flasken har jeg fått fra Made by me

Et siste lite tips, fjern alt unødvendig rot som står rundt omkring og samler støv. Jeg liker å ta rydderunder når jeg for ånden over meg. Kaste, donere og selge. Jeg blir motivert av å rydde etter kategori, ta rom for rom eller som neste jeg skal teste, 100 på en time. Rett å slett å sette på stoppeklokka, gå rom for rom og finne 100 ting (tilsammen) som ikke skal bo med oss mer.

Kilder:

1.NAAF: https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Miljoforhold/Forurensninger-inne/

2. Nettavisen:https://www.nettavisen.no/nyheter/luftfriskere-gir-darlig-luft/312497.html

3. Mestergrønn: https://www.mestergronn.no/inspirasjon/gronne-planter-bra-for-inneklima/

Close

50% Complete

Bare et steg til

Legg igjen navn og epost, så sender jeg deg mer informasjon.

Med å legge igjen eposten din, godkjenner du at jeg kan sende deg epost.