Hvorfor bruke oljer til husvask og hvordan velge riktige oljer

essensielle oljer Apr 20, 2019

Nå er det 2 år siden jeg begynte å bytte ut giftstoffer hjemme  og vaske huset mitt med rene og hjemmelagde vaskemidler. Som så mange andre jeg treffer, så syntes jeg at det største problemet med å vaske med eddik, natron eller bare vann, var savnet av et hus som LUKTET nyvasket. Vi vil jo at huset skal lukte godt når vi er ferdig vasket. 

God frisk lukt er en god grunn til å bruke oljene i vaskemidlene, men det fins en enda bedre grunn. Mange av oljene har gode rensende egenskaper, og med å velge ulike oljer kan du få vaskemidler som er ekstra god på skitt og smuss, mugg, kalk, til å rense bort bakterier på flater etter kontakt med rått kjøtt og til å gjøre glass blankt.  Å det helt uten giftige kjemikalier. Siden oljene er veldig potente trenger du veldig lite, og det gjør dem billige i bruk også.

Til sist skal vi ikke kimse av oljenes evne til å påvirke humøret. De små oljemolekylene reiser opp gjennom nesen din og forbi det limbiske systemet, der følelser og minner både kontrolleres og lagres. For eksempel sitrusoljene er oppløftende og litt godt humør med på kjøpet når du vasker kjøkkenbenken med sitronspray, er vel ikke så ille?

Det er viktig å velge rene oljer, vær obs på at om det står 100% ren, trenger den ikke være det. Du bør sjekke at oljen er høstet fra en plante som har vokst opp der den har sitt naturlige opphav, at den er testet og ikke minst at den er bærekraftig produsert. Jeg bruker bare Doterra oljene, fordi jeg vet de er rene, godt testet og bærekraftig produsert.

I verste fall kan du få oljer som er tilsatt parfyme og da er du like langt.

Forstå hvordan velge oljer

Med bitte litt kjemikunnskap kan du enkelt velge oljer som passer til husvask. Hver enkelt olje består av mange ulike kjemiske komponenter. Mange er rensende, men noen egner seg best til rens av hud, hår eller innsiden av kroppen din.

Vi leter etter de oljene som har de beste egenskapene for å rense overflater. Og da kan vi se spesielt etter 3 ulike kjemiske komponenter:

(Hold ut, dette blir en kort kjemitime)

1. Phenoles - Er rensede og fine til å rense overflater og beskytte mot miljøtrusler, de er også rike på antioxidanter. Fine for å fjerne mugg.

Oljer: Clove (nellik), Oregano og Thyme (timian)

2. Aldehydes - Kjennetegnes av kraftig lukt, god beskyttelse mot miljøtrusler.

Oljer: Cassia, Cilantro, Cinnamon (kanel) Melissa

3. Monoterpenes - Under denne kategorien finner vi limonene og terpinene som begge har rensende egenskaper. Veldig fine til husvask. Effektiv på kalkflekker.

Oljer: Bergamot, Sitron, Lime, Melaleuca, Wild orange (vill appelsin)

Her er andre oljer som er fine å bruke i husvask:

Arbovitae,  Eucalyptus,  Siberian Fir ,On guard

Hvor bruke de ulike oljene?

Sitron - Fantastisk som flekkfjerner, fjerner kliss, tyggis fra sofa/hår, klistremerker som sitter fast. Gjør glass blankt og derfor fin til oppvask og vindusvask. Lukter himmelsk i alle vaskesprayer + gir vaskeren godt humør.

Øvrige sitrusoljer - Wild orange, Bergamot, grapefruit, lime ++ har alle rensende egenskaper og er friske og fine i vaskemidler. Både på kjøkkenet, bade og i stua.

On guard -Beskyttende blanding, denne er veldig fin for å støtte immunsystemet og nydelig i vaskemidler der du ønsker å ha det litt ekstra rent. Vi bruker den flittig når noen i huset er syke, for å hindre smitte.

Arbovitae - Høstet fra livets tre i Nord Amerika, et eviggrønt tre som kan leve i over 1000 år. Når trærne dør og faller om bevares treverket i over 100 år. Da skjønner vi hvorfor vi kan si at Arbovitae har fine egenskaper for å bevare treverk fint og nytt. Super når du lager din egen møbelpolish.

Thyme (Timian) - Er en av de oljene som er mest rensende. Den er fin på kjøkkenet for å vaske skjærefjøler etter de har vært i kontakt med rått kjøtt ol. Lukten virker også frastøtende på innsekter, så det kan være fint å dryppe en dråpe på en ullball og legge der du ikke vil ha bugs. Eller ha den i diffuseren. Lukten er ganske intens, men blir god om du blander den med en god sitrusolje.

Oregano - Kraftig renser for benker og overflater. jeg bruker den ikke så mye personlig til husvask, jeg synes den lukter pizza. Derimot renser jeg kroppen min med oregano 2 -3 ganger i året.

Cinnamon (kanel) - Gode egenskaper for å vaske overflater. Lag en enkel spray med vann og noen dråper kanelolje. Super for å vaske fryseboks og kjøleskap.

Clove (nellik) - Personlig elsker jeg clove til munnhygiene, den har vært brukt i 1000 vis av år til rene tenner og gummer. Den er også fin hvis du har tannverk, nesten så den bedøver litt. Men den kan også brukes til å vaske overflater. Du begynner kanskje å forstå at her kan du velge, hvilken lukt du liker? Blande og mikse og lage din egn signaturspray. 

Eucalyptus - Kjempefin for å vaske lette flater og holde dem fri for flekker og fingeravtrykk. Prøv å lag en vaskespray med 1 dl eddik, 4 dl  vann og 5 dråper av hver eucalyptus, peppermint og wild orange. Superfrisk.

Siberian fir - Lukter jul, så godt å ha den i julevaskespray. Den er også veldig fin for å fjerne vond lukt fra klær. Drypp noen dråper på en tørkeball og ha den sammen med klærne i tørketrommelen.

I tillegg til disse er jeg veldig glad i å bruke spearmint, peppermint og lavendel i vaskemidlene mine. De gir så god og frisk lukt.

Andre fine naturlige ingredienser å bruke i husvask

7% eddik
Natron
Castile såpe

Oppskrifter på vaskemidler finner du på bloggen under rent liv og DIY.

Hvor mange dråper olje skal jeg bruke?

Har du rene oljer er de svært potente og noen få dråper rekker lang vei. Her er en liten oversikt som vil hjelpe deg å dosere:

Sterk løsning til enkle jobber som å vaske av kjøkkenbord, benker og støvtørking. 10 dråper olje i 5 dl vaskemiddel.

Sterkere løsning til for tøffere flekker, fett og kliss. 15 -20 dråper olje i 5 dl vaskemiddel.

Sterkeste løsning til ingrodd skitt. 20+ dråper i 5 dl vaskemiddel. Husk at denne løsningen er sterk, test den ut på et lite område først.

Oppbevaring

Oljene er følsomme for lys, det er fint å oppbevare vaskemidlene på et mørkt og kjølig sted. Og som med andre vaskemidler utenfor rekkevidde fra barn. 

Trøtt etter en lang uke og orker ikke vaske?

Da har jeg en veldig god nyhet til deg, oljene er helt supre som luftrensere og luftfriskere. Kost vekk det verste støvet, demp lyset og sett på diffuseren. Disse blandingene er supre for ren og frisk luft. Prøv med en dråpe eller to av hver i diffuseren.

Har du lyst å lære mer om naturlig husvask, med eller uten oljer, kan du bli med på vaskeskolen. Vi starter 23. april og vasker oss gjennom rom for rom i 5 dager.

Du kan registrere deg her 👇🏻 Klikk på bildet!

Med det ønsker jeg deg masse lykke til med et naturlig rent hjem og husk å kos deg i prosessen. Hvis du ønsker tips til hvor du kan bestille ting og få lure tips til hvordan du kommer igang, kan du besøke denne bloggposten ===> https://www.susannbakken.no/blog/3-enkle-steg-til-et-naturlig-rent-hjem

:) Susann

Bli e-brevvenn 

Bli med i vårt inspirerende e - brev fellesskap. Jeg sender deg e - brev når jeg poster nye bloggposter, har inspirasjon å dele, har lagd et nytt kurs eller det dukker opp noe annet snacks som er verdt å dele.

Jaaaa, send meg brev