Rosevann fra hagen

essensielle oljer Aug 08, 2019

Har du grønne fingre? Jeg er dessverre ikke utstyrt med så veldig grønne fingre, men rosenbusker viser seg å trives i mitt selskap. (Bladlusen også, men det skal vi snakke om i neste episode)

Jeg har brukt roseolje og rosevann som en del av min naturlige hudpleierutine lenge. Rose er både anti inflammatorisk og antibakteriell + at den henter frem gløden i huden. Den har i tillegg har vært brukt i 1000vis av år for å løfte humøret og lindre sorg og bekymring. En hyggelig bieffekt.

I alle mine 39 år, før jeg fikk øynene opp for naturlig hudpleie, trodde jeg at tørr vinterhud, fete T-soner var som det skulle. Jeg vil fortelle deg at det er ikke slik. Huden, kroppen din, DU er ikke laget for å håndtere masse giftstoffer. Vi er laget for å håndtere natur. 

Så etter at jeg gjorde noen smarte byttetriks, er huden balansert, ren og har en naturlig glød. Trenger ikke lenger gjemme den bak et lag med foundation. Love IT!

Dagens kreative innfall

Idag inviterte jeg en kreativ venninne på middag, nå vi slår våre kreative hoder sammen kan det meste skje. Etter middag hadde vi planlagt en tur i marka, vi kom ikke lenger enn til rosenbusken på gårdsplassen 😂 

Jeg nevnte i forbifarta at jeg hadde lyst å prøve å lage rosevann, så da gjorde vi det.  (Har jeg nevnt at jeg digger å ta ting på sparket, og å være rundt meg, betyr ofte forandringer i planene? Det jeg digger enda mer er venninner som tar alle krumspring med godt humør :) Takk Hanne!

(Er det greit med en parantes til?) (Den eneste som ikke var 100% fornøyd med rosevann prosjektet, var Lucky... Følte seg litt snytt for tur...)

Uansett, vi plukka roseblader, fotograferte til bloggen og ergra oss over all bladlusa. Ei snill stund med andre ord.

Var litt plunder å få vaska alle rosenbladene, da bladlusa tydeligvis hadde slektstreff på alle buskene. (Som førte til at vi måtte lage bladlusmiddel også, det kommer på bloggen når jeg har fått testa at det virkelig virker)

Men bladene ble rene og vi lagde et nyyyydelig rosevann. Jeg skal snart dele oppskriften med deg, først litt kunnskap om hvorfor rosevann er en fin ting å ha.

Hva er rosevann?

Rosevann er ofte et biprodukt av utvinningen av roseolje, men noen lager rosevann som hovedprosess, altså destillerer rosebladene. For å få skikkelig god kvalitet på det. Jeg valgte enkleste og nest beste løsning, å koke dem, eller steame om du vil. Det skal du få oppskrift på, men om du vil gjøre det grundig så kan du se på denne videoen her for hvordan: Destillere rosevann.

Rosevann er et supert supplement til roseoljen som har mer dyptvirkende egenskaper.

 

Rose til huden

 • Hjelper huden å holde på fuktigheten
 • Kontrollerer talgproduksjonen, med andre ord fin for deg med fet hud
 • Superfin for å hindre rynker og linjer. Det sies at den løfter og strammer opp huden også.
 • Det har antibakterielle egenskaper, kjempefin for hud med akne og urenheter. Også fin for å roe sår og irritert hud.
 • Berolighende effekt på sensitiv hud, og solbrent hud, virker avkjølende.
 • Gir glød til huden og gjenoppretter hudtonen og pigmenter.
 • Virker lysnende på arr.
 • Jeg vil bare nevne hår, det er helt nyyyydelig å bruke rosevann til å skylle håret etter hårvask, eller spraye det i håret når du trenger en oppfrisker.

Superenkel oppskrift:

 • 2 kopper rosenblader
 • 3 kopper kokt vann

Slik gjør du det:

1. Plukk rosenbladene fra hagen din, eller en hage du får lov å plukke i. Det er sikkert noen rosetyper som er å anbefale, men dette er ikke mitt spesialfelt, så jeg tager hvad jeg haver. Har du roser med mye fargepigment får du fin rosafarge på vannet.

2. Vask og rens rosebladene, bugs kan lage bismak på vannet, ja for du kan faktisk bruke rosevannet i mat også. Også må jeg si at det frister ikke så mye å spraye avkok av bladlus i fjeset. Vi renset GRUNDIG.

3. Legg rosebladene i en kjele og hell over det kokte vannet. La dem putre på svak varme 15 -30 min, med lokk. Pass på at lokket er tett, slik at ikke dampen slipper ut. Etter koking, la det stå med lokket på, til all dampen har dryppet ned i kjelen. I dampen ligger den essensielle oljen av rosen, den vil vi ha med.

4. Hell over på et glass og la det stå til avkjøling til neste dag. 

5. Sil rosevannet gjennom en finmasket bomullsduk og ha på en fin flaske. Du kan oppbevare vannet i kjøleskap i ca 1 uke. Lager du mye, kan du fryse ned.

Nå gjenstår bare å finne en fin liten sprayflaske og lage etikett. Jeg bruker dette programmet for å lage etikettene og vannfast klistrepapir har jeg bestilt her.

Slik kan du bruke rosevannet

 • Ansiktstoner
 • Mild ansiktsrens
 • Rens til håret, skyll det med rosevann etter hårvask
 • I matlaging (har ikke testet denne)

Oppskriften på toner til ansiktet med rosevann

Du kan bruke det som det er, eller tilsette wich hazels. Jeg liker å ha litt wich hazels i fordi den er pleiende for huden, men også for å få lukten til å vare litt lenger. Jeg lurer på om holdbarheten på vannet også blir litt lengre.. Usikker her, men tester ut.

I en 30 ml flaske har jeg 1 ss wich hazels og fyller opp med rosevann. Nydelig ansiktstoner, dusjer ansiktet 2 ganger daglig og når jeg har lyst på en oppkvikker. 

 

Bli e-brevvenn 

Bli med i vårt inspirerende e - brev fellesskap. Jeg sender deg e - brev når jeg poster nye bloggposter, har inspirasjon å dele, har lagd et nytt kurs eller det dukker opp noe annet snacks som er verdt å dele.

Jaaaa, send meg brev