Sykluser & sånt

helt enkelt ukategoriserte tanker Sep 11, 2019

Er du en som meg, som har strevd med å bli venn med alle delene av syklusen din, er denne bloggposten til deg! Jeg deler den, fordi det har vært en øyeåpner å forstå og leve på lag med kroppen og syklusen.

Jeg fant på et eller annet sted Kate Northrup, og begynte å lese om å leve med syklusen og forstå den. DET endret alt, og gjør det så mye enklere å planlegge + legge inn tid til å ta vare på meg selv, når kroppen trenger det.

Anbefaler denne boken: Do less (Annonselenke)

Sykluser overalt

Naturen går i sykluser, vår, sommer, høst og vinter, månen går i sykluser, døgnet går i sykluser og du går i syklus. Enten du er kvinne eller mann. Kvinnesyklusen vet de fleste om, menstruasjonssyklusen. Uansett om du liker den eller ikke, så er den der, ruller rundt i sin 28 ish dagers periode med ups and downs. 

Menn har også sin syklus, men den rullerer på 24 timer! Og det den maskuline biten samfunnet vårt er bygd opp etter. Menn har sin vår/ sommer på dagen, der de er mest utadvendte og høst vinter på kveld og natt, da de kan hente seg inn.

Vi damer, vi følger samme syklus over 28 dager og skulle egentlig hatt ei friuke ved menstruasjon (Spør du meg). Menstruerer du ikke, kan du følge månesyklusen, der nymåne er vinter og fullmåne tilsvarer sommer.

Funfact 1; I en studie på kvinner som lever tett i en stamme, menstruerer de aller fleste på nymåne, mens en håndfull på fullmåne. Naturen har innordnet det slik at de få som menstruerer på fullmåne skal kunne ta vare på og hjelpe de som menstruerer på nymåne. Det sies også at de få som har sin vinter på fullmåne er de som har spesielle egenskaper, og som gjerne blir leger, healere ol.

Forstå din syklus

Menstruasjonsuken - Vinter 


I denne tiden har du mulighet til god kontakt innover og større tilgang til din indre visdom. Det er tid for å refleksjon og hvile. Ting kommer gjerne opp til overflaten her, og omverden kaller det PMS. 

PMS er så misforstått, det handler ikke om urasjonelt sinne, at du er hårsår og irritabel. Det handler om at du har døren på gløtt inn til ditt indre, og ting som ligger der får lov å komme til overflaten. 

Tar du deg tid og lytte til det og reflektere over det, kan det som kommer frem vise deg veien til å ta noen bedre valg.  Rett og slett gjøre dagen din litt bedre. Denne tiden gull verdt. 

Kanskje er det noe som skal kommuniseres til partner, barn, sjefen eller til deg selv. 

Å omfavne denne unike muligheten, som dukker opp hver måned, har gitt meg et nytt perspektiv på perioden. Istedenfor å kjempe imot og ergre meg over at jeg ikke presterer like bra den uken, så lytter jeg og lar meg hvile. Gamechanger!

Dagene etter menstruasjon - Vår 


Denne tiden er du på ditt mest kreative, en fin tid å starte nye ting, idemyldre, planlegge og ta initiativ.

Skal du igang med nye prosjekter, pusse opp, skrive, endre kosthold eller noe helt annet, er dette tiden! Bruk kreativiteten din, pågangsmotet og la ideene flomme. 

Eggløsning - Sommer 


Nå har du kanskje mest behov for å være sosial, være i kontakt med andre og sette planene dine ut i verden. Skal du ha foredrag eller presentere noe, er dette gullalderen. 

I denne perioden produserer du fermoner som gjør deg magnetisk, folk liker rett og slett og være rundt deg. Vil du ha gjengen din med på noe, luft ideene dine nå. Om det er å få ungene til å spise grønnsaker eller å få kjæresten med på et ekstremt oppussingsprosjekt. 

Er du på jakt etter en ny make, bruk denne tiden, det er nå du er mest uimotståelig. 

Funfact 2; En liten studie har vist at kvinnelige servitører, får eksta tips i dagene rundt eggløsning.


Perioden før neste menstruasjon - Høsten 

Etter den utadvendte perioden rundt eggløsning, begynne du å ha behov for å vende fokus innover igjen. Kroppen produserer progesteron og hormonene hjelper deg å være rolig og fokusert.

Nå er det tid for å avslutte ting, gjøre ferdig prosjektene du startet i forrige fase.  Du føler deg rolig og tilfreds og har god energi. Dette er den lengste fasen ofte et sted mellom 12 og 14 dager. (Sender en takk til den som tenkte på å la denne perioden være lengst!)

Altså tid for å samle trådene, fullføre prosjekter. I denne perioden faller gjerne brikkene på plass. Du får klarhet og oversikt over hva som må til for å komme i mål. 

Om du er god på å starte ting (som meg), men ikke fullføre, er det supersmart å planlegge prosjektene dine, slik at du fullfører ting nå.

Nå kan du fylle litt mer på timeplanen din, kapasiteten er større og det er lettere å ha mange ting på agendaen uten å bli stresset.

Å leve i takt med syklusen

Vi lever i et samfunn der vi er forventet å være utadvendte, det meste av tiden. Enten av sjefen, jobben eller oss selv. Å forstå syklusen og leve mer i takt med den har vært en øyeåpner for meg. Å presse på mot din natur, kan føre til at du føler deg utslitt, har lite energi eller blir utbrent.

Jeg skal være enig i at det er vanskelig å leve helt i takt med syklusen sin og egne behov. Men du kommer langt med å gjøre de små justeringene som er mulige og la det være mer enn godt nok.

Har du lyst å dykke litt inn i det og lære deg din egen syklus å kjenne, så er appen Clue fin. Der kan du også registrere energinivå, humør + mye mer. Bruk den til å bli litt mer kjent med deg selv og gjøre det litt lettere å planlegge livet <3 Legger linken til appen nederst i denne posten.

Ta vare på deg selv i vinter-uken

Å forstå og møte vinter-uken (menstruasjons-uken) med et positivt sinn og gi seg selv litt tid, hjelper lang vei. Likevel er det noen symptomer som følger med, som vi kanskje helst skulle vært uten.

Jeg bruker oljene mine som støtte, og her kommer noen naturlige tips:

Kramper i mage & hormoner på villspor: Clary calm touch rulles nede på magen for å lindre kramper, den balanserer også hormoner og hjelper for å finne ro.

Ryggsmerter: Deep blue rub nede på ryggen og i nakken/ over skuldrene for lindring av stive muskler.

Hodespenninger: Rulle Frankincense touch langs hårfestet, etterfulgt av Peppermint touch, for å lindrer godt.

Cravings: Smart & Sassy i boblevann, demper søtsug/ cravings.

Humør: Cheer i diffuseren - Letter tungt humør.

Her er link til appen Clue: https://helloclue.com/

Kilder:

- Do less - achive more, Kate Northrup

- Modern essentials

Mer informasjon om oljene 👇🏻

Essensielle oljer 

 

E - brevene du gleder deg til!

Gjør innboksen din til et trivelig sted 😘

Jeg vil ha sånne e-brev!