Frisk fra ME?

ukategoriserte tanker Feb 01, 2019

Denne posten har jeg hatt lyst å skrive lenge, men det er noe med å skrive så personlig, også føler jeg på en motstanden som ligger i luften. En mening om at man kan ikke bli frisk av ME, en kamp jeg personlig mener handler mer om å bli forstått, sett og tatt på alvor, enn hvorvidt man kan bli frisk eller ikke. 

Etterhvert som jeg vokser meg ut av utmattelse og alt det som hindret meg i å leve, så presser behovet for å dele seg mer og mer frem. Jeg kan ikke lenger la egen frykt for hva du vil tenke om meg, eller andres meninger holde meg igjen.

Fordi det er viktig at du som trenger denne posten, dette håpet og inspirasjon, får den.  Jeg brenner etter å hjelpe deg som sitter stuck, og som føler på håpløsheten jeg følte da jeg ikke kom meg noen vei.

Jeg kan ikke si at jeg har funnet løsningen, jeg har ikke funnet en revolusjonerende quick fix til deg. Men jeg har noen tanker og verktøy som har vært til stor hjelp for meg og som kan starte din prosess. 

Først, før jeg hopper ut i noe som jeg tror kommer til å bli en laaaaang post; vil jeg stille deg et par spørsmål.

Hva betyr det å være frisk? Kjenner du noen som er 100% frisk?

Jeg fikk disse spørsmålene under mitt første opphold ved Dødehavsklinikken. I søken etter å bli frisk, var dette en god realitets-sjekk å stoppe innom. Virkelig bli klar over hva det betyr å være frisk. Det å tenke over at friske folk også har dårlige dager, var til stor hjelp. Det tok litt brodden av å jakte på det umulige.

Så jeg endte opp med et nytt mål; jeg skulle ikke bli frisk, men jeg skulle ha god helse. Så god helse at jeg kunne leve det livet jeg ønsket meg, og DET har jeg oppnådd + mer til.

"Livet trenger ikke være perfekt for å være fantastisk"

Mest av alt, vil jeg dele verktøyene mine med deg, men tenker det kan være greit med et lite innblikk i historien og for at du skal forstå litt bedre.

13. august 2014 kl 7.45

Denne dagen, blir jeg nok aldri å glemme. Det var da jeg ble syk og det var denne dagen mitt livs store snuoperasjon begynte. Jeg våknet av vekkerklokken, slumret litt og skulle stå opp. Kroppen fungerte ikke, kom meg ikke ut av sengen, alt gikk i vranglås og jeg havnet istedenfor på legevakten. 

Måneder/ år med utredninger og sengeligge fulgte, og endte opp i diagnosen ME/CFS.

Starten av perioden var preget av sorg, over alt jeg mistet. Jobben, tiden med barna, livet, alt. 

Midt inni der vokste det frem en motivasjon, en slags fandenivoldsk motivasjon; jeg skulle ikke ligge her. NEVER EVER. Jeg innså at jeg var villig til å gjøre hva enn det tok for å komme opp.

På søken

Med alle antennene ute, begynte jeg å søke, etter muligheter, skaffe meg kunnskap om ME og lete etter inspirasjon som kunne løfte meg.

Jeg brukte all den energien jeg hadde på å finne ting som kunne fylle på med energi. Jeg leste selvutviklingbøker, jobbet med mindset. Jobbet beinhardt med å finne positive ting å fokusere på, under sterk tro på at det du fokuserer på, det vokser. 

Jeg fokuserte på og takket for kaffekoppene med kjæresten, de 5 minuttene jeg klarte å tegne sammen med barna. Skjermet meg fra facebook, som stadig minnet meg på alt jeg gikk glipp av.

Dødehavsklinikken kom seilende inn i livet mitt. Det er jo sånn at når du er åpen for muligheter, og leter etter dem, så står de i kø for deg. 

Jeg skal skrive en egen post om Dødehavsklinikken, for den fortjener litt plass. Uansett, jeg reiste ned dit, og jeg tror aldri jeg har vært reddere i hele mitt liv. Jeg hadde ikke kraft i kroppen, satt i rullestol til og fra fly, sov 20 timer i døgnet og så ikke helt for meg hvordan jeg skulle overleve flyturen. 

Men jeg reiste. Jeg hadde bestemt meg for å gjøre det som måtte til.

Med et par panikkanfall i bagasjen og en reise som var som et langt vond år, kom jeg meg på plass på hotellet, ved Dødehavet. 

Dette ble et av de største vendepunktene. Jeg ble revet opp med roten, plassert i et helt nytt miljø og hadde fullt fokus på helse og egen healing i 3 uker.

Jeg kom ikke hjem som frisk, men jeg fikk stoppet opp, satt alt på pause og begynt på reisen tilbake.

Hjemme fortsatte jeg å implementere det jeg hadde lært ved Dødehavet og reiste ned dit to ganger til i løpet av 2 år.

Oppholdene der, hadde gitt meg nok styrke og mot til å virkelig begynne å ta tak i egen helse.  Jeg skal prøve å dele litt av hovedpunktene her med deg.

Kosthold

Gosj, dette har vært en lang og spennende reise. Masse prøving og feiling. Jeg har testet det meste av dietter, kurer og vidunderpulver. Ingenting virket. Når du blir syk, får du virkelig kjørt deg med folk som vil hjelpe, og det er jo bra at folk bryr seg. Men jeg har landet på at en størrelse ikke passer alle.

Så mitt tips til deg; finn en ernæringsterapeut/ kostholdsveileder som ser DEG og som kan veilede deg ut fra hva DU trenger. Fokuser på ren mat, godt fett og finn din tålegrense for karbohydrater. (Det er ikke så komplisert om du får litt veiledning på det, invester litt tid og penger i deg selv, det er verdt det!)

Virkningen jeg har hatt av hva et godt og stabilt kosthold har vært enorm. Og siden jeg aldri klarer å la være å være i utdanning, studerer jeg nå ernæring. Deler små tips her på bloggen innimellom.

Yoga

Midt i mellom reisene til Dødehavet, kom yoga seilende inn i livet mitt. Jeg hadde snust på yoga tidligere i livet og kjent dragning til den spirituelle delen av meg selv. jeg hadde praktisert litt ashtanga yoga, men det var ikke aktuelt for min kropp da.

Så fant jeg Katrine Berge og Deva yoga - som tok meg inn i en ny verden av yoga. Jeg fikk et verktøy for å hente krefter og lande en kropp som var "to fot" over bestandig.

Avspenning og pust er blitt verktøy jeg bruker når jeg trenger det. Veldig effektivt for å hente seg inn, etter aktivitet eller stress.

Som jeg sa tidligere, så er jeg en evig student og ønsker å lære så masse som mulig om det jeg liker og ser virker, så jeg ble også Deva yoga lærer underveis, med videreutdanning.

Sceneskifte & micropauser

Pauser og hvile fantes ikke i mitt vokabular tidligere, før jeg ble syk. Jeg trodde jeg elsket fullfart og at jeg ikke trengte hvile. Det er jo bare tull, og vi ser jo hvordan det endte.

Det er mange måter å ta pauser på, du kan sove, legge deg i en dyyyyp avspenning, ta et deilig bad, lese eller gå en tur.

Men det trenger ikke være så mye. Like viktig er de bittesmå pausene, der du bare stopper opp, trekker pusten dypt en eller to ganger. Tar en liten kunstpause mellom to aktiviteter. Supre små mellomrom å hente energi i.

Sceneskifte er også en fin måte å hente seg inn på. Om du er som meg, som fort blir sugd inn i noe du interesserer deg for. Som for eksempel, nå når jeg skriver denne bloggen, jeg kunne fortsatt i timesvis, fordi det engasjerer meg. Da vet jeg at jeg ville blitt tom til slutt, så et lite sceneskifte er en fin teknikk. Stoppe opp, skifte aktivitet, gå en liten tur, gjøre noen strekke øvelser, lage litt mat eller musse litt på kjæresten. 

Det gjør underverker for energien. Du trenger nødvendigvis ikke legge deg nå du er trøtt, kanskje du heller skal skifte aktivitet. Kjenn etter hva DU trenger akkurat nå.

Rent liv

 I 2017 kom oljene inn i livet mitt, en ny mulighet og et nytt verktøy som har gitt meg masse helse og energi. 

Som jeg sa tidligere, om du er åpen for mulighetene som er der, så kommer de inn i livet ditt akkurat når du trenger dem og når du er klare for dem.

En ny verden åpnet seg, med et samfunn der alle er opptatte av å ta vare på seg selv, og har sett verdien av å ta gode valg og gjøre det man kan for å holde seg frisk.

Med oljene oppdaget jeg også hva det betyr å leve et rent liv og hvor enkelt jeg kunne fjerne giftstoffer fra kroppen min.

Se for deg cellene inne i kroppen din, de har en hovedoppgave og det er å holde deg frisk. For at du skal være frisk må kroppen din være ren, så hele døgnet jobber cellene dine for rense kroppen din for giftstoffer, bakterier og virus.

Tenk deg en sliten kropp, som er tom for energi. Kan du se for deg den ekstra belastningen giftstoffene legger på cellene. De jobber og jobber og kommer aldri i mål. 

Vi nordmenn ligger på verdenstoppen i antall giftstoffer i blodet og 70 -80% av nordmenn dør av livsstilssykdommer.

Er du energiløs/ utmattet; Fjern giftstoffene! Kjøp økologisk mat og rene produkter. Lurer du på hvordan du gjør det? Spør meg!

Jeg skal prøve å samle trådene litt...

Jeg tenker holisitisk om helse, alt er en helhet. Kropp, hode, tanker og følelser henger sammen. Du er summen av alle valgene du tar.

Om du er syk vil jeg ikke at du skal føle skyld, det er IKKE det som er meningen, men at det skal vekkes en kamplyst inni deg, som får deg til å søke løsninger. Det er mulig å gjøre NOE.

Kanskje blir det ikke 100% sånn som du drømmer om med en gang, men kanskje finner du en annen drøm. En som er bedre? 

Min vei har gått gjennom å gi kroppen min det MIN kropp trenger, ren mat, rent liv, redusere/ fjerne stress, rydde i relasjoner og få kontakt med meg selv og tørre å være meg.

Jeg er så ferdig med kurer, dietter, quick fixes, lovnader om at ditt og datt skal gjøre deg frisk! Det eksisterer ikke!! Vi har aldri hatt større tilgang til alt mulig av vidunder kurer og vi har aldri vært sykere.

Nå er det tid for å ta ansvar. Kjenner jeg blir varm, streng og engasjert her. Taster hardt på tastene.. hehe.. 

Finn ut hva du trenger mer av i livet ditt, let etter det, test, lek med mulighetene og søk kunnskap <3 

 :) Susann 

E - brevene du gleder deg til!

Gjør innboksen din til et trivelig sted 😘

Jeg vil ha sånne e-brev!